2018.11.16. péntek, Ödön

Outdoor programok: “Az én kalandom” gyerekekkel


A mamaKÓdos programajánlóknál, nem a “hagyományos” baba-mamás programokra kell elsősorban gondolni, mint pl.: családi napok, rendezvények, kézműves foglalkozások, zeneovi, zenebölcsi, ringatók, aprók tánca stb. Lesznek ilyesmik is, de mi inkább olyasmiket részesítünk előnyben, amik nem annyira hagyományosak, nem átlagosak. Inkább aktív, mozgásos felnőtteknél adrenalin-növelő, gyerekeknél energiazabáló elfoglaltságok, néha akár extrémnek is mondható, de mindenképpen szuper élményt adó programok. Elsőként egy akár “extrémnek”  is mondható outdoor programmal indítanánk: “Az én kalandom” (túrázás, sziklamászás, kalandtúra) családoknak gyerekekkel. Kalandra fel!

PARTIIDŐ/PROGRAMOK/OUTDOOR /PROGRAMAJÁNLÓ

„Az én kalandom”, tulajdonképpen outdoor programokat szervező egyszemélyes magánvállalkozás. Megálmodója és megteremtője Csík Gergő, eredeti foglalkozását tekintve pedagógus, jelenleg is tanít egy angol főiskolán, egyelőre még főállásban. A legfőbb különbség „Az én kalandom” és egy utazási iroda által szervezett túra között az emberekhez való viszony. Ugyanis míg egy utazási irodánál általában a túra a főétel és az emberek a köret, addig Gergőnél ez pont fordítva van. Ez elsősorban a résztvevőkről szól, csak másodsorban arról, amit csinálnak és pontosan ez az amitől végül egy igazi, személyre szabott, saját kaland lesz mindenki számára. A körülbelül egy éve működő projekt, már most rendelkezik (folyamatosan bővülő) állandó „kliens” körrel. Egy csapattal, akikre Gergő mindig számíthat, ha egy új kaland van készülőben, vagy ha esetleg egy már megszervezett túra résztvevőiből kihullik valaki és s.o.s. kell egy új ember. És mi sem bizonyítja jobban Gergő sikerét a kalandorai hűségénél. Ugyanis még sose volt olyan, hogy ha valaki egyszer elment vele valahova az minimum még egyszer ne tette volna ezt.

Én kalandom_Gergő3

Miket lehet csinálni “Az én kalandomon” belül?

A lényeg, hogy mindent lehet és ha valaki megnézi a weboldalt rájön, hogy ez a realitás határain belül tényleg így is van. Ami outdoor és megvalósítható az jöhet! Legyen az egy egyszerű kis kirándulás a Bakonyban gyerekekkel vagy anélkül, családi sziklamászás a Rókahegyen, Via Ferrata az olasz Alpokban vagy éppen a Grossglockner (Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, 3798 méter) meghódítása hótalpakkal télvíz idején. Természetesen lehet hozni saját ötleteket, megvalósításra váró kalandokat, de az esetek nagytöbbségében Gergő kap egy telefonhívást vagy e-mailt, hogy – Helló, vagyunk négyen + két gyerek, meg egy kutya, szeretünk kirándulni, sziklát mászni és van egy szabad hétvégénk. Mit javasolsz? És akkor ő előáll egy komplex útitervvel, helyszínnel és napi szintre lebontott eseménytervezettel, ami tartalmazza a szükséges felszerelést és a várható útiköltséget is. A teljes szervezést magára vállalja (szállás, odajutás, vezetés), minden speciális felszerelést biztosít és nagyon lelkiismeretesen vigyáz minden kalandorra, kicsikre és nagyokra, kutyákra és egyéb “cukiságokra” egyaránt.

Mit vihetünk magunkkal – kutya, macska és egyéb állatfajták?

A kutya egy külön és fontos kérdés ez ügyben. Volt már rá példa, hogy Gergőt megkérdezték: a kutya jöhet-e? Nos, egy egyszerűbb kis családi kirándulásra a Bakonyba, vagy a Róka hegy sziklafaláig nem probléma ha jön a kutya is. De komolyabb túrákra, hegymászáshoz nem ajánlott vinni házi kedvencünket. Sőt, van amikor kifejezetten életveszélyes, ha kutya is van velünk. Pl.: 1 láb széles körpárkányon, ahol 2000-4000 méteres szakadék van körben. TUDTAD? A kutya 3400 méter magasságig tud biztonságosan felmenni anélkül, hogy nehéz légzése lenne. (Csík Gergő). Persze ha kell felmegy tovább is, mert jól nevelt és idomított, de nem biztos hogy ezzel jót teszünk neki.

Milyen helyeken járt már “Az én kalandom”, milyen helyeket ajánl Gergő?

Elsősorban gyerekekkel, családoknak ajánlja Csík Gergő a következő helyeket:

  • Magas-Bakony: A Dunántúli-középhegység egy jellegzetes, bükkös erdőkkel borított tájegysége, amit 1991-ben Tájvédelmi körzetnek nyilvánítottak. Ideális gyerekekkel. Alsósoknak táborokat is szerveznek ide. Nagyon egzotikus: ilyenkor egy kilátóban alszanak. TUDTAD? Magyarország legkevésbé fényszennyezett területe, így innen látható a legtöbb és legszebb csillag.
  • Medve-szurdok: Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye. Nagy sziklákkal, vízesésekkel, dübörgő víztömeg zuhatagokkal, zúgókkal, 169 fahíddal és 2900 lépcsőfokkal. Nagyon szép hely és gyerekkel is biztonságos (tele van fahidakkal létrákkal és pallókkal). FONTOS: egyedül ne vágjon neki senki, kell azért egy tapasztalt vezető!
  • Kriván: Magas-Tátra egyik legnyugatibb csúcsa, Szlovákia egyik legszebb hegye. Nagyon népszerű, télen-nyáron is. Gergő akár családoknak is ajánlja. De, FONTOS TUDNI: ha a csúcsot akarjuk meghódítani, akkor gyakorlott túrázóknak javasolt, mivel 8-9 óra menetidőre és 1400 méter szintkülönbségre kell számítani.
  • Rókahegy: Budapest szélén, Csillaghegy fölött, Ürömhöz közel fekszik. A Rókahegy tulajdonképpen egy nagy bánya-együttes. Gyönyörű a kilátás és kiváló sziklát mászni. Családoknak, akár kicsi gyerekekkel (4-5 éves kortól) is ajánlott. “Az én kalandom” keretén belül Gergőnek volt szerencséje 2 anyukával és 3 kicsi gyerekkel – 4-6 évesek – meghódítani a Rókahegy sziklafalait. (Lásd: beszámoló cikkünket a Szabadidő rovatban.) FONTOS: sziklát mászni, csak tapasztalt vezetővel és felszereléssel tegyünk!

Sziklamászás_Dorka_2_jó

Inkább felnőtteknek, gyerek nélkül ajánlja főkalandorunk a következőket:

  • Rax-Alpok: Ausztria. A legközelebbi ausztriai 2000 méteres csúcs az Olasz-Dolomitok miatt gyönyörű és lenyűgöző. Alkalmas a Via Ferrátára. Minden túra különleges és emlékezetes. “Olyan, mintha az ember folyamatosan képeslapon volna.”
  • Gross Venediger: Ausztria, Magas Tauerin, 3666 méter. Mindegyik túra gleccsertúrának számít, (nehézség: F, F+). Hegymászás, trekking, kalandtúra. Síszezon: január-március. Téli mászószezon: március-április. Nyári mászószezon: május-szeptember. Optimális mászószezon: július-szeptember. FONTOS TUDNI: 1. Decemberben senki nem megy!!! 2. Kizárólag felnőtteknek, gyerek nélkül!

Kinek ajánljuk “Azén kalandom” projektet?

Tulajdonképpen bárkinek, mindenkinek.

  • Idősebbeknek, fiatalabbaknak, férfiaknak, nőknek.
  • Egyedül álló pároknak, csoportoknak, baráti társaságoknak, munkatársaknak.
  • Sportosaknak, kirándulósoknak, edzetteknek, kevésbé edzetteknek, de annak is aki most állt fel a karosszékből és nem igen tett meg hosszabb túrát a legközelebbi villamos (vagy busz) megállóig.
  • Nagy családoknak, kis családoknak, pároknak gyerekkel/gyerekekkel (gyerekkel akár 4-5 éves kortól).

Gergő szerint a legfontosabb: menni kell, főleg gyerekekkel. Ha a gyerekek rászoknak – márpedig ha rendszeresen mennek, akkor rászoknak – az életük részévé válik és így egy teljesebb életet tudnak élni. Imádni fogják a természet hívó és vad szavát…

Hol és hogyan lehet jelentkezni “Az én kalandomra”?

A projekt kitalálójánál és megalkotójánál: Csík Gergőnél.

“Az én kalandom” weboldalán.

Valamint “Az én kalandom” facebook oldalán.

Ne felejtsétek: „Mindenki meglepődik mire képes valójában.”

Kellemes időtöltést kívánunk a szabadban. Fel, kalandorok NE kíméljenek! (G. T. K. O.)

Ismeretterjesztő programok: Kecskeméti Planetárium


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Novemberi programok a Kecskeméti Planetáriumban.

(tovább…)

TÁNC-MOZGÁS: Családi Mesetánc


családi_mesetánc_logó

A zenék, mesék dallamvilága ösztönösen mozdítják testünket. A szabadmozgás által fedezzük fel képzeletvilágunkat, játékosan fejlesztjük képességeinket, fizikai kreativitásunkat, mozgáskoordinációnkat…

(tovább…)