2018.10.17. szerda, Hedvig

Utazás a Balaton körül – kirándulós helyszínek


Utazás rovatunkban elsőként bemutatjuk a Balatont és környékét. Először a kirándulós helyeket szedtük össze egy csokorba…

kirándulás1De hová menjünk kirándulni, ha csak két napunk van rá. A fővárosiaknak és a Dunántúliaknak kiváló kirándulási lehetőség lehet a Balaton, akár ősszel is!

Ha valakinek nem jutna magától eszébe egyetlen olyan hely sem, amelyet érdemes lehet gyermekével felfedezni, érdemes ellátogatni a kirándulástippek.hu oldalra, ahol mindenki találhat gyermeke és saját erőnléti állapotának, érdeklődési körének megfelelő kirándulást.

Az északi part legelegánsabb nyaralóhelye a divatos Balatonfüred, ahonnan nincs messze a természeti és történelmi látnivalókban bővelkedő Tihanyi-félsziget. Az ősi apátság, az egykori legendás visszhang, a girbe-gurba utcácskájú Ófalu, a gejzírkúpok, az egyedülálló környezet hazánk egyik legszebb tájának számít.

Az északi part számos üdülőhelye felett őrködő hegyeken találunk káprázatos panorámájú kilátókat, az almádi, alsóörsi, csopaki, füredi vagy a révfülöpi kilátók mind megérnek egy kirándulást.

A parttól beljebb a nagyvázsonyi Kinizsi-vár és a dörgicsei középkori templomromok a régmúlt gyönyörű emlékei.

Keletebbre találjuk a két csodálatos tájegységet, az egyre népszerűbb Káli-medencét és a páratlan szépségű Tapolcai-medencét.

Balaton1A különös hangulatot árasztó, festői Káli-medence az utóbbi években Magyarország egyik legvonzóbb üdülőhelyévé nőtte ki magát. A Balatontól nem messze fekvő mediterrán hangulatú medence takaros falvaival, nádfedeles házikóival, szőlőivel, dinamikusan fejlődő idegenforgalmi infrastruktúrájával a nyugalom szigete.

A legszebb, legegységesebb falu Salföld, de Kővágóörs kitűnő vendéglátó helyeivel, Köveskál népszerű piacával is egyre népszerűbb.

Nem kell geológusoknak lennünk, hogy élvezzük a Hegyestű félbevágott bazaltkúpját vagy bolyongjunk egyet valamelyik kőtengerben.

Tapolcai-medence szimpla látványa is megbizsergeti a turista lábát, egyedülálló, vulkáni tanúhegyek nyújtanak kitűnő célpontot. A legnépszerűbb a Badacsony, de a hasonló, koporsó formájú Szent György-hegy bazaltorgonáival, a várrommal koronázott Csobánc, a tökéletes kúp alakú Gulács vagy a szigligeti hegyek is kihagyhatatlan kirándulóhelyek.

A medence központja Tapolca is megér egy kitérőt, tavasbarlangja igazi unikum, de a központjában lévő, csodálatos Malom-tó is elragadóan szép.

Az országban kivételesen fejlett a régió gasztronómiája, a rengeteg szőlő- és gyümölcsültetvény, a minőségi borászatok megadják az alaphangot. Elsősorban BalatonfüredenTihanyban, a Káli-medencében pedig gombamód szaporodnak a jobbnál-jobb minőségi éttermek, panziók.

kirándulástippek.hu szerint: szinte minden látványosság gyerekbarát, de különösen a tapolcai tavas barlangot, a salföldi majort élvezik a kisebbek a strandolás mellett.