2018.12.10. hétfő, Judit

Púpos hát – korunk népbetegsége? 1. rész


A púpos hát elsősorban a fiatal serdülőkorban lévő gyerekeket érinti.

Ennek a “betegségnek” (ami nem is betegség) a kialakulása pontosan nem ismert a mai modern orvostudomány előtt, de régen ezt úgy kezelték, hogy rászóltak a gyerekre: “Húzd ki magad!”

Egy kis elméleti bevezető…

Púp, Scheuermann kór, stb…
púpos hát1_jó1921-ben Scheuermann írta le a jelenséget elsőként, de azóta több kutató is publikált jelentős eredményeket ebben a témában: Lowe, Schmorl, Schajowcz, Fergusson, Schanz stb… Az ő eredményeik alapján magyarázzák napjainkban a kórképet.
A púpos hát általában 12-14 éves korban kezdődik el és 17-18 éves korra zárul le a kialakulása. Természetesen ez csak a nagyátlag, bárki bármikor áldozatává válhat ennek a jelenségnek, ami igazából nem más, mint a szervezetünk, a csodálatos emberi test önvédelmi és gyógyító mechanizmusa. Alapvető tünetei lehetnek: a gerinc fokozott háti görbülete, a gerinc mozgáskorlátozottsága, spontán fájdalom, fáradékonyság, nyomásérzékenység. Minél fiatalabb korban kezdődik, annál rosszabb lesz a jelenség. Gyors romlás következhet be pubertás korban, amikor a csontozat növekedését nem tudja megfelelő ütemben követni a hátizomzata, ezáltal a deformitás fokozódhat.

Betegség kialakulása:

A csigolyatesteken alul is és felül is egy-egy ún. zárólemezt találunk. Ennek a zárólemeznek a csontosodása (enchondralis csontosodás) szenved zavart (Lindemann szerint). A csigolyára ható mechanikai erők következtében a csigolyatest előrefelé elkeskenyedik, ék alakúvá válik. Ezáltal jelentősen nő a háti kyphosis („görbe”, túlzottan hajlott lesz a háti gerincszakasz). A zárólemezek csontosodási zavara miatt és a nyomóerő következtében a csigolya bereped és a csigolyák közti porckorong beboltosul a csontos állományba. Ez a röntgenfelvételen látható ún. Schmorl-csomó. Szintén röntgen tünet a csigolyák közti kis ízületek közti rés beszűkülése. A betegség a csontnövekedés befejeztére lezajlik, de a kialakult deformitás akár élethosszig megmaradhat.

tartashibak

Klinikai lefolyás szerint 3 stádium különböztethető meg:

  1. 8-10 éves kor között kezdődik. Ekkor még csak a hanyag tartás figyelhető meg. Jellemző a gyenge izomzat, a háti kyphosis mérsékelten fokozódik. Az ebben a szakaszban elkezdett tartásjavító gyógytorna jelentősége óriási. Sajnos kevés esetben jut szakemberhez korai stádiumban a gyermek.
  2. 12-18 éves kor közé esik. Az érintett gerincszakasz merevvé válik. Jellemző lehet a hátfájdalom, de nem feltétlenül. A csigolyák nyomásérzékenyek. A fájdalom általában a növekedés befejeztével megszűnik. A növekedés befejeztéig fontos a korrigált helyzet elérése, megtartása. A csontnövekedés lezárulása után sajnos már csak kisebb mértékben érhető el a tartás korrekciója.
  3. Növekedés befejezése után élethosszig tartó stádium. A fájdalom az eltérésben résztvevő csigolyákra lokalizálódik. Nyomásérzékenység gyakran megfigyelhető. A csontok növekedése itt már lezárult. A gyógytornának célja – hasonlóan az eddigiekhez – a hátizomzat megerősítése és a korrekció. A korrekció kisebb mértékben lehetséges, mint az első két stádiumnál.tartás1