2018.10.17. szerda, Hedvig

Őszi-téli alma recept: rakott alma


Ezt az ízletes, egyszerűen elkészíthető desszertet, akár ebédként egy kiadósabb leves utáni másodiknak is elfogyaszthatjuk.


Kifejezetten késő őszi, téli hangulatú recept (alma, fahéj, dió). Bármelyik késő őszi, téli napon, mozgás a szabadban vagy egy kiadós séta után is felszolgálható, garantált sikerrel mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.

rakott alma2

Hozzávalók:

Kb. 12 kocka elkészítéséhez (közepes tepsi)

25 dkg kalács vagy 2 zacskó zabkeksz (almás a legjobb, de sima vagy csokis is lehet)

3 db ropogós (közepes, nagyobb) alma

10 dkg dió

10 dkg mazsola

1 nagy kanál fahéj

Fél liter tej

3 tojás sárgája

1 nagy kanál fruktóz (cukorral is helyettesíthető, de abból 2 nagy kanál kell)

1 zacskó vaníliás puding harmada, fele

3 tojás fehérje

10 dkg fruktóz (cukorral is helyettesíthető, de abból 15-20 dkg kell)

Krém:

Forrald fel a tej kétharmadát, a harmadában hidegen keverd el a pudingport és az 1 kanál fruktózt (vagy 2 kanál cukrot), amikor forr a tej, öntsd bele, mint amikor pudingot csinálsz. Így kapsz egy híg, vaníliás puding krémet. Amikor kihűlt ez a krém, akkor keverd bele a 3 tojás sárgáját.

Többi alapanyag:

Vágd ketté az almát, távolítsd el a magházát majd szeleteld fel vékonyan.

Keverd össze a darabolt diót, a mazsolát és a fahéjat.

Ha kalácsot használsz, akkor szaggasd fel a kalácsot kis darabokra.

Összerakás:

Kenj ki egy közepes tepsit margarinnal, rakd le az első réteg kalácsot vagy zabkekszet (a kalács fele vagy 1 zacskó zabkeksz). Majd öntsd rá a vaníliás krém felét, utána fedd be teljesen az almával (az alma mennyiség felét használd el), majd szórd meg a diós keverék felével. Ismételd meg ezt még egyszer.

Sütés:

Előmelegített sütőben 140 fokon süsd 30 percig.

Teteje:

Végül a tojásfehérjét gépi habverővel kezd el felverni, majd add hozzá fokozatosan a 10 dkg fruktózt (cukorból 15-20 dkg) és verd keményre. A habot kanalazd a felső réteg almára és 130 fokon süsd tovább aranybarnára, kb. 5-10 percig még. A tetejét megszórhatod fahéjjal, kakaóval, porcukorral (vagy édesítőporral), de akár almaszörppel is meg lehet picit locsolni. Hidegen és melegen is lehet tálalni. Jó étvágyat hozzá!

Fontos tudni:

  • A fruktózt lehet helyettesíteni cukorral is vagy nyírfacukorral, vagy sztíviával, vagy bármilyen más édesítővel. Azt kell tudni, hogy a fruktózból kevesebb mennyiség kell, tehát kb. másfélszer, kétszer annyi kell a hagyományos cukorból és az egyéb természetes vagy kevésbé természetes édesítőkből.
  • Cukorbetegek vagy diétázók helyettesíthetik a kalácsot szénhidrátcsökkentett vagy lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó lisztből készült kalácsra vagy otthon sütött piskótára, zabkekszre, ami szintén csökkentett szénhidrát tartalmú vagy lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó alapanyagokból készült.
  • Tejérzékenyek, pedig helyettesíthetik a tejet szójatejjel (vagy rizstejjel, zabtejjel, kókusztejjel), és a kalács helyett használjanak zabkekszet vagy otthon sütött tejmentes piskótát, zabkekszet.